2004-09-17

Jag ska kanske köpa en ny fågel imorgon. Jag vet ett ställe som har en fågel inne och den är till och med ringmärkt så den måste vara från en riktig uppfödare. Min fågelhanne har nämligen inte långt kvar. Han ser ut som en liten rugg-uggla, fjädrarna är uppburrade och skitiga för han har inte badat på mer än en vecka tror jag. Han klarar nästan inte av att hoppa upp från burgolvet. Jag har lagt in en lång stege med svag lutning så att han lättare ska komma upp till den första riktiga burpinnen. Men trots det är det jobbigt för honom. *snyft*. Jag vet inte vad jag ska göra. Min mamma var här och vi ringde djurkliniken i Bromma. Blir fågelhannen ännu värre så kan man åka dit och befria honom från hans plågor. Det känns hemskt om jag skulle vara tvungen till det, men det är nästan lika hemskt att se honom i det här skicket.

Varför ska jag då köpa en fågel redan imorgon? Jo, det finns ett par skäl:

1. Jag vet inte hur lång tid hannen har kvar att leva och snart är det vinter. Vem vet när snön kommer och min farsa har inga vinterdäck till bilen. Visst kan man frakta hem en fågel kommunalt också men det skulle nog bli lite för kyligt för den.

2. Det är svårt att skilja på hannar och honor. Enda sättet är att höra om fågeln sjunger. Det är bara hannar som sjunger. Men i djuraffären så kanske de inte känner för att sjunga så då vet man inte vad man köper. Det kan hända att man måste lämna tillbaka den...

3. Folk föder nog inte upp fåglar på vintern... tror jag inte i alla fall. Har man otur så kanske man inte hittar någon ny fågel förrän nästa år eller så.

Det känns en aning elakt på något sätt att köpa en ny fågel redan innan den andra dött. Därför ska jag ta fram min gamla bur och ha den nya fågeln i den... i köket hade jag tänkt mig. Då får min gamla fågelhanne leva med sin hona precis som vanligt ända tills... ja... *snyft igen*. Men som sagt, inget är bestämt än. Jag och mina föräldrar ska ta en tur imorgon och titta på fågeln och så ska jag försöka luska ut på något sätt om det är en hanne.