2002-08-29

Det är inte varje dag man vaknar av en lastbil som tutar som en galning... men tänka sig, det gjorde jag idag! Usch, jag har inte orkat öppna ögonen helt än... de är alldeles igenmurade känns det som.

Jag vet inte om jag har skrivit det förut, men nästan varje sommar sedan jag var i Kanada första gången (sommaren 1993) och trampade på Poison Ivy / giftek så får jag små blåsor på fingrarna.

För ett par dagar sedan ställde jag en fråga om blåsorna till "Fråga doktorn" på nätet. Det är en sida där man alltid får svar inom sju dagar av en läkare. Från och med nu så tänker jag nog vara försiktigare med mango. Jag ska också söka lite mer på nätet och se vad jag hittar. Så här löd läkarens svar:

"Hej! När det blev blåsor på huden vid din kontakt med Poison Ivy, började kroppen bygga upp en allergi mot den växten. Poison Ivy har också släktingar, som du också samtidigt blir allergisk mot. Det finns också ett begrepp som kallas korsallergi. Det betyder att om du har allergi mot en växt eller en frukt, kan du också vara allergisk mot en annan växt eller andra ämnen.

En vanlig korsallergi är att björkallergi också kan innebära allergi mot äpplen och päron.

På sommaren kommer du kanske i kontakt med växter ur familjen Giftsumaker, som också Poison Ivy tillhör. I Sverige finns bl.a Rönnsumak och andra växter ur den här gruppen. Det kan vara en sådan odlad trädgårdsväxt du kommer i kontakt med.

Vid allergi mot Poison Ivy kan också korsallergi uppstå mot mango och olja från cashewnöten. Det kan också vara något av detta som ger dig dina besvär.

Så dina besvär är inte så långsökta som du tror. Frågan var lite klurig, men jag har lyckats få hjälp med uppgifterna från Giftinformationscentralen."